DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Kvjat: Pierre győzelme beárnyékolta, amit tettem

A 2021-re az F1-es mezőnyből kiszorult Danyiil Kvjat úgy érzi, idén komoly szintet lépett a teljesítménye, egyedül azt sajnálja, hogy Pierre Gasly monzai meglepetésgyőzelme miatt senki figyelt oda erre.

Az orosz 75-32 arányban maradt alul pontok terén a csapaton belüli harcban, saját legjobb eredménye az a 4. hely, amit Imolában a zűrzavaros hajrában halászva tudott elcsípni. Bár 2017 után ismét menesztette őt az immár Alpha Tauri néven futó faenzai csapat, ezúttal Yuki Tsunoda érkezése miatt, ám az orosz úgy érzi, van benne elég muníció egy újabb F1-es szakaszra.

„2022 ideális alkalom lenne a visszatérésre, hiszen új szabályok érkeznek, a csapatoknak pedig szükségük lesz a tapasztalt versenyzőkre. A tapasztalat ugyanis tényleg nagyon fontos, különösen az ilyen esetekben. Mindent megteszek majd a visszatérésért, mivel úgy érzem, hogy még sokat adhatok a sportnak” – idézi Kvjatot a Motorsport.

kvjat_1



„Természetesen [Pierre] győzelme mindent beárnyékolt, amit idén tettem, de ez így normális. Ott tényleg nagyszerű versenyt futott, én mindenesetre érzem, hogy összességében immár sokkal teljesebb versenyző vagyok. Ez abból is látszik, hogy még akkor is képes vagyok 100% felett teljesíteni, amikor nagy nyomás helyeződik rám és bizonytalan a jövőm – a múltban pedig ezen a téren problémáim voltak.”

Kvjat hullámvasútszerű F1-es karriert járt be 2014-es debütálása óta. Ma már azt gondolja, 19 évesen talán a kelleténél kicsit korábban csöppent be a nagyok közé, hiszen éveken át hátráltatta őt a rutintalanság.

„Úgy érzem, az F1-es karrieremben sokszor rendkívül gyorsan történtek a dolgok. Az első F1-es időszakom alatt nem is igazán volt időm felfogni, mi is történik. A GP3-ból léptem fel, vagyis kihagytam egy lépcsőfokot a Formula-1 előtt. A Toro Rossónál erős első szezonom volt, majd egy év után hirtelen felkerültem a Red Bullhoz. A Red Bull-lal szintén erős évem volt, de aztán mind tudjuk, mi történt. Ezt pedig pár kemény év követte” – beszélt a Toro Rossóhoz való visszaküldésének időszakáról, aminek menesztés és a Ferrari háttérembereként töltött év lett az eredménye.

„Azt hiszem, mindig egy kis tapasztalathiánnyal küszködtem az F1-ben, mivel minden ilyen gyorsan történt körülöttem. De amikor 2019-ben visszatértem, már másképp álltam hozzá a dolgokhoz. Nem azt mondom, hogy mindent kitöröltem az emlékezetemből, amit korábban tettem, de tényleg próbáltam új lapot nyitni, kicsit mintha ismét újonc lettem volna. Képes voltam új dolgokat tanulni, és idén is éreztem magamon a további javulást. Ez a két év alatt sokkal teljesebb versenyzővé váltam, és csak most kezdtem érezni, hogy képes vagyok folyamatosan magas szinten teljesíteni. Ha pedig most kapnék lehetőséget egy élcsapattól, biztosan egész máshogy alakulna a történet.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: