DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

A versenyzőknek a szünetben sincs nyugtuk a vírustól

Bár a szigorú buborékszabály és a heti rendszerességű PCR-tesztelés a szezon befejeztével megszűnt, Esteban Ocon és Pierre Gasly elmondása szerint a holtidőben sem tudnak visszatérni a megszokott életükhöz, hiszen továbbra is betegséget kockáztatnak.

A koronavírus-járvány hatásait persze a világon mindenki érzi, ám azt, hogy az F1-es közeg legértékesebb kincsei, a versenyzők milyen elszigetelődésben voltak kénytelenek élni 2020 során, még így is nehéz elképzelni. A pilóták az autóikon dolgozó legközelebbi csapattagjaikkal is csak muszájból kerültek néhány lépésnél közelebb egymáshoz, és az utazásaik során sem érintkezhettek senkivel szokásos kísérőiken kívül. Három versenyzőnek így is ki kellett hagynia legalább egy futamot a koronavírussal való megfertőződés okán, és mivel egyelőre nem tudni, mi lesz az elfogadott norma a világban a március közepi szezonkezdetkor, a versenyzők továbbra is kénytelenek többé-kevésbé a szezon során felvett szokások szerint élni.

ocon-melbourne



„Hosszú edzésidőszak következik, hiszen vissza kell szednem azt a testtömeget, amit a szezon során leadtam, és az erőnlétemet is újra szintre kell majd hozni. Ám most elég nehéz utazgatni Európában, és az elővigyázatosságból sem igazán adhatunk alább” – mondta az Alpine-ra keresztelkedő Renault pilótája, Esteban Ocon, utalva arra, hogy a versenyzők a téli szünetben előszeretettel utazgatnak egzotikus helyszínekre edzeni. „Ugyan nem fognak minket olyan sűrűn tesztelni, de nem akarunk megbetegedni és 15 napot elveszteni a felkészülésből a rosszullét miatt.”

Pierre Gasly számára is számos lemondással járt az év, a legszigorúbb tavaszi lezárások alatt a szüleit sem merte meglátogatni – az az eszmeiség pedig, hogy az ő egészségüket és a saját felkészülési ritmusát sem akarja veszélybe sodorni, a tél folyamán is elkíséri.

„Továbbra is próbálok óvatos lenni a környezetemben élő emberekkel, de azért karácsony körül el fogok tölteni egy kis időt a családommal és a barátaimmal” – idézi Gaslyt a Motorsport. „Amikor legutóbb két hónap távollét után visszatértem Franciaországba, muszáj volt mindenkinek azt mondanom, hogy bár nagyon szeretnélek titeket látni, nem tehetem meg, mert nem akarok kockázatot vállalni. Ez pedig elég frusztráló helyzetet teremt: kicsit úgy érzem magam, mintha ketrecben lennék, amikor nem találkozhatok azokkal az emberekkel, akikkel akarok. De most a holtszezonban mindenképpen megteszem, mert nem lehet tudni, mi vár ránk a jövő évben. Az is lehet, hogy marad ugyanez a helyzet. Emiatt most igyekszek kicsit jobb társasági életet élni.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: