Rendkívüli kormánybejelentés a benzinárakról

ma 15:07
Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az üzemanyagárakról / Fotó: MTI Balogh Zoltán

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az üzemanyagárakról / Fotó: MTI Balogh Zoltán

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerda kora délután a hazai üzemanyagárakat érintő kormányzati döntésről tájékoztatta a nyilvánosságot.

A miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kormányülésen újra áttekintették az üzemanyagárak helyzetét. Két héttel ezelőtt arra kérték az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntesen a régiós árakhoz igazítsák az árakat. A kormány mérlegelte a kereskedők azon javaslatát, miszerint a régiós átlag helyett a szomszédos országok átlag áraihoz hasonlítsák a benzinárakat, azaz kerüljön ki a referenciaértékből Lengyelország, Csehország és Bulgária. A kormány úgy döntött, hogy ennek a kérésnek eleget tesz, tehát a referenciaérték a szomszédos országok értéke lesz és ez alapján értékelik a kereskedők alkalmazkodását.

A kormány megállapította, hogy a kereskedők alkalmazkodtak és a kérésnek megfelelően szomszédos árakhoz igazították az árakat. Ma reggel is bejelentették, hogy csökkentik az árakat: péntektől a 95-ös benzin 616, a gázolaj pedig 607 forintba fog kerülni.

Nagy Márton elmondta, hogy az újabb árcsökkentés azt jelenti, hogy az áprilisi csúcshoz képest a benzin 34 forinttal lett olcsóbb. A gázolaj pedig a februári csúcsértékhez képest 54 forinttal kerül kevesebbe. A miniszter szerint a jelenlegi csökkentésekkel elértük a szomszédos országok átlagát, úgy fogalmazott, hogy most "rend van". Hozzátette, hogy ezt meg is kell tartani, ezért a kormány kéthetente meg fogja vizsgálni az árakat.

Nagy véleménye szerint az üzemanyag-kereskedők le tudják nyelni ezt az árcsökkentést, nem szembesülnek veszteséggel.

Előzmények

Mint ismert, Nagy Márton április 24-én arra figyelmeztette üzemanyag-kereskedőknek, hogy mérsékeljék a gázolaj és a benzinárakat a régiós átlag szintjére. Azonban KSH múlt pénteki régiós adatai szerint az árak 15-20 forinttal olcsóbbak a hazai kutakhoz képest. Erre Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta, nem a régióhoz, hanem a szomszédos országok átlagaihoz képest kell igazítani az árakat.

BLIKK DOSSZIÉ mappa mappa

üzemanyag

Megosztás Küldés Messengeren Küldés e-mailben
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Blikk friss híreit a Google hírfolyamához

Neked ajánljuk

Iratkozz fel hírlevelünkre, legyél képben!
blikk tablet
Nem akarsz lemaradni?
Azonnal tudni szeretnél mindenről, ami fontos? Csatlakozz, mi mindenről értesítünk, ami tényleg számít!
Miért jó ez Neked? 1. Mert képben leszel a nap legfontosabb sztorijait illetően 2. Megkapsz mindent, hogy nagyon jól szórakozz 3. Nem maradsz le a hírekről, nem szalasztod el a lényeget
Egymillió forint kihúzná a bajból?

Nem mindegy, hol vesz fel személyi kölcsönt, hiszen a bankok ajánlatai között jelentős különbségek lehetnek. A Bank360 hitelkalkulátorával könnyen összehasonlíthatja pénzintézetek ajánlatait! Egymillió forint 72 hónapra akár 15,43 százalékos THM-mel is elérhető, egy jó döntéssel a teljes futamidő alatt százezreket spórolhat.

üzemanyag benzin Nagy Márton bejelentés

Játssz és nyerj!