szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fortenova-csoportért kínált összeg a horvát érdeklődők ajánlatának bő másfélszerese, de messze meghaladja a cégcsoport piaci értékét is. A háttérben horvátországi termőföldek hasznosítása is felsejlik.

Három érdeklődő maradt versenyben a legnagyobb horvát cég, az élelmiszeriparban kulcsfontosságú pozícióval bíró Fortenova-csoportért. A kaproncai Podravka, illetve a Zita és Ostaina-csoport konzorciuma mellett Mészáros Lőrinc Mészáros Csoportja is ott van az ajánlattévők között – írja a 444.hu.

A lap horvát lapokat idéz, amelyek szerint a a helyi érdeklődők 300 millió eurós (117 milliárd forint) ajánlatával szemben 

Mészárosék 500 millió eurót (194 milliárd forintot) fizetnének a cégért.

Horvát elemzők szerint Mészárosék részéről nem üzleti, hanem politikai megfontolások dominálnak, hiszen a Fortenova-csoport legfeljebb 350 millió eurót érhet. A cég korábban orosz kézben lévő részesedését már megvette egy, a magyar kormánnyal szívélyes viszonyt ápoló társaság, az Indotek Csoport. Arról az ügyletről a G7 által idézett horvát Nacional azt állítja, hogy személyesen Orbán Viktor járta ki Vlagyimir Putyin orosz elnöknél.

A magyar Indotek csoportnak adta el részesedését a legnagyobb horvát cégcsoportban az orosz Sberbank

A gazdasági szankciók miatt a Fortenova vállalatban lévő 43 százalékos részesedésüktől szabadultak meg az oroszok.

A Fortenova-csoport agrárcégei – a  Belje, a Vupik és a PIK Vrbovec – fontos pozíciókat töltenek be a horvát élelmiszeriparban és kiskereskedelemben, de azért is nagy figyelmet kap déli szomszédunknál, mert a vállalkozások hosszú távú koncessziós szerződések részeként 30 ezer hektárnyi, nagyrészt állami tulajdonú mezőgazdasági területet kezelnek. Ezenfelül fontos szerepük van a növénytermesztésben, állattenyésztésben, ráadásul a csoport most nem árult részeinek is szükségük lesz az agrárcégek termékeire. 

Az ügylet által érintett három cég összesen 3500 embert foglalkoztat, és közel 575 millió eurós (224 milliárd forint) forgalmat bonyolított 2022-ben, összesen több mint 24 millió eurós (9,3 milliárd forint)  profitot termelve.

* * * Támogatott hitel vállalkozások számára

A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.