szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tizennegyedik szankciós csomag részeként.

Az Európai Bizottság következő, tizennegyedik szankciós csomagja először javasol korlátozásokat az orosz cseppfolyósított földgázra (LNG) – írja a Politico.

Az intézkedések nem zárnák ki közvetlenül az orosz LNG-behozatalt az EU-ba, de megakadályoznák, hogy az uniós országok az átvett orosz cseppfolyósított földgázt újraexportálják. A szankciók emellett megtiltanák az EU részvételét a készülő oroszországi LNG-projektekben. „Egy ilyen intézkedés korlátozza az orosz LNG-kapacitás bővítését és ezáltal Oroszország bevételeit” – érvel a javaslat. 

Emellett az Európai Bizottság azt szeretné, ha a cégek szélesebb körben osztanák meg a Moszkva LNG-importjára vonatkozó információkat.

A Politico megjegyzi, hogy bár az LNG elleni fellépés jelentős változást jelent az EU stratégiájában, a javasolt szankciók Oroszország fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételeinek csak töredékét érintenék, ugyanis tavaly a moszkvai cseppfolyósított földgáz uniós viszonteladásai mindössze negyedét tették ki az LNG kereskedelméből származó összes orosz bevételnek. 

Az uniós nagykövetek szerdán tárgyalnak az intézkedésekről. A Politico szerint Németország és Olaszország támogatja az orosz LNG-re vonatkozó szankciókat, de Magyarország pozíciója kérdéses, mert eddig minden, gázzal kapcsolatos szankciót blokkolt.