szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Darth Vaderék elfoglalták a római Angyalvárat, Pedro Pacal eldúdolta a híres John Williams-dallamot,  Mark Hamill pedig a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatót. Ma van a nemzetközi Star Wars-nap.

A Star Wars-filmek visszatérő mondata, legendás jókívánsága a „May the force be with you!” („Az erő legyen veled!”). Ez pedig nagyon hasonlít ahhoz, hogy „May the fourth be with you!” (Május 4-e legyen veled!)

Ez utóbbinak nem sok értelme van, de jól hangzik. És ez már elég ahhoz, hogy ez legyen a nemzetközi Star Wars-nap dátuma.

A szójátéknak egyébként van konkrét politikai utalása is. 1979. május 4-én választották meg az Egyesült Királyság első női miniszterelnökének Margaret Thatchert, a győzelem után a pártja a következő hirdetéssel köszöntötte a London Evening News-ban: “May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations.” (Május negyedike legyen veled, Maggie. Gratulálunk.) A közhiedelem szerint konkrétan innen eredeztethető a nemzetközi Star Wars-nap, de erre nemigen találni bizonyítékot.

Mindenesetre mára már a hivatalos Star Wars-univerzumban is megemlékeznek az ünnepről és a világ minden pontján fura dolgok történnek.

Pedro Pascal például így ünnepli a jeles napot:

Rómában a birodalmiak elfoglalták az Angyalvárat:

Luke Skywalker (Mark Hamill) pedig a Fehér Házban tartott sajtótájákoztatót:

Nem lennénk meglepve, ha ma Budapesten is történne valami alkalomhoz illő. Tavaly Karácsony Gergely például fénykardot ragadott (ezt a tavalyi fotót idén is kirakta az Insta-oldalára), pedig hol volt még akkor a kampány. Szentkirályi Alexandra eddig csak a Szomszédokat idézte meg, de Vágási Feri mégsem egy Luke Sklywalker, Vitézy Dávid pedig eddig csak hallgat a birodalomról.

De messze még a nap vége, az Erő legyen velük!