szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legalább 100 millió androidost érintenek kínai kémkedő alkalmazások az egyik biztonsági kutatócsoport szerint. Ráadásul az appokat a Google Play Store-ból lehet letölteni.

A VPNpro kutatói hívták fel a figyelmet egy kínai fejlesztő (QuVideo Inc,) és „leányvállalatai” által készített alkalmazásokra, amelyek átjutottak a Google Play áruház szűrőjén. A VPNpro szerint ezek az alkalmazások „veszélyes” engedélyeket kérnek, és legalább az egyikük egy rosszindulatú, távoli hozzáférésű trójait is rejt.

A fejlesztő appjai közül az ingyenes videószerkesztő, a VivaVideo a legismertebb, ezt az appot már több mint 100 millióan letöltötték. Ez az alkalmazás számos veszélyes engedélyt igényel, ideértve a fájlok olvasására és a külső meghajtókra való írásának képességét, valamint a felhasználó saját GPS-helyzetét (amire nincs is szükség a videószerkesztő alkalmazáshoz). A QuVideo alkalmazásai az iOS-univerzumban is elérhetők, azonban mivel itt más az engedélyek rendszere, mint az androidos világban, ezen a platformon nem léteznek hasonló jellegű visszaélések.

A szakemberek azt javasolják, hogy mindazok, akik töltöttek le alkalmazásokat az említett fejlesztőtől, ellenőrizzék, milyen engedélyeket adtak az appoknak, de ha biztosra akarnak menni, inkább töröljék ezeket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.