szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

6,5 milliárd dollárra perli a Goldman Sachs-ot, és annak 17 egykori és mostani vezetőjét Malajzia kormánya arra hivatkozva, hogy ők a felelősek az ország legnagyobb pénzügyi botrányáért. Nadzsib Razak egykori miniszterelnök 1MDB (1Malaysia Development Bhd) nevű állami befektetési vállalata a Goldman Sachs segítségével változtatta az állami milliókat magánpénzzé. Az exkormányfő belebukott az óriási korrupciós botrányba.

"Tárgyalunk a Goldman Sachs vezetőivel" – nyilatkozta Malajzia pénzügyminisztere a Reuters hírügynökségnek.

"Ha azt mondják 2 milliárd dollár, akkor azt mondjuk, hogy ez kevés. Ha hárommilliárdot ajánlanak, azt is elutasítjuk. Folytatjuk a pereket a Goldman Sachs ellen amíg nem ígérnek számunkra is elfogadható összeget" – így Tengku Zafrul Aziz malajziai pénzügyminiszter.

Az ügy az USA-ban robbant ki, amikor New Yorkban a nagy korrupciós ügyeket vizsgáló ügyészség közölte: 4,5 milliárdos pénzügyi csalás történt. Az 1MDB ugyanis egészen másra költötte a pénzt, mint amire alapították. Magyarán: a bukott miniszterelnök és neje külföldön rejtett el jelentős értékű vagyont, majd amikor jobban megszorongatták, akkor elismerte: igaz, hogy kivett vagy 600 millió dollárt az 1MDB számláiról, de már vissza is tette, így pedig nem történt bűncselekmény. Az ügyről, amelyet a maláj ügyész a világ legnagyobb korrupciós botrányának nevezett, itt írtunk korábban.

A Wall Street farkasa is belekeveredett

Jórészt a malajziai állami alap finanszírozta a filmet, és halmozta el ajándékokkal Leonardo di Capriót. Az öröm azonban nem tartott sokáig: a hollywoodi sztárnak később vissza kellett adnia az ajándékokat. A Goldman Sachs a kétes értékű papírok kibocsátásával segédkezett az 1MDB-nek: 2012-ben Hongkongban köttetett meg a nagy üzlet, amikor a Goldman Sachs 6,5 milliárd dolláros kötvénykibocsátást szervezett meg az 1MDB-nek.

Az USA igazságügyi minisztériuma szerint a Goldman Sachs 600 millió dollárt kapott ezért a kétes üzletért. A pénznek nyoma veszett, az 1MDB 12 milliárd dolláros veszteséggel zárta működését. A veszteséget elvben Malajziának kellene megfizetnie, mert az 1MDB állami alap volt. Ezért számolnak úgy Malajziában hogy számukra 3 milliárd dollár is kevés.