3259 méter szintkülönbség lesz a Tour de Hongrie királyszakaszán

2020.06.11. 10:53

A legfontosabb magyar kerékpáros verseny, a Tour de Hongrie augusztus 29-én az esztergomi Bazilikától rajtol, és a királyetap végén, a Kékestetőn ér véget szeptember 2-án. Öt World Tour-csapat is rajthoz áll, írják közleményükben szervezők.

Az ötnapos verseny összesen 817 kilométeres lesz. A főszervező Eisenkrammer Károly elmondta, hogy az új időpont miatt (a verseny kissé szokatlan módon szombaton rajtol és szerdán ér véget) szükséges volt néhány változtatást eszközölni az eredetileg májusra tervezett útvonalban, a döntést sok fontos szempont figyelembevételével hozták meg.

Az egyetlen jelentős változás, hogy az Esztergom környéki körpályán zajló szakasszal kezdődik majd a körverseny, ez a nap jó lehetőséget kínál a fővárosi és a környéken élő számára, hogy hétvégi napon szurkolhassanak a kerékpárosoknak a sportág egyik kultikus helyén, a Pilisi Parkerdőben, a dobogókői emelkedőkön. Ez az szakasz 118 kilométer hosszú lesz, három kört tesz majd meg a mezőny, de a bringások ez idő alatt is összegyűjtenek majd 1963 méternyi szintemelkedést.

A program ettől kezdve csak apróságokban tér el az eredetileg tervezettől: a második etap Debrecenből indul és Hajdúszoboszlón ér célba, a harmadik napon Karcag és Nyíregyháza között teker a mezőny, a negyedik napon Sárospatak és Kazincbarcika között kell teljesíteni a távot.

A királyszakasz a Miskolc és a Kékestető közötti 188 kilométer lesz. a versenyzőknek az első körben Mátraházáig kell felmászniuk, a második kör befutója pedig a kékestetőn lesz, ez a nap összesen 3259 méternyi szintemelkedést tartogat a sárga trikóra pályázók számára.

Az UCI 2.1-es kategóriájú versenyen a tervek szerint 20 csapat 120 kerekese áll majd rajthoz. A szervezők célja, hogy teljesítsék a Pro Series nevű sorozatba kerülés egyik fontos kritériumát: ehhez legalább tizennégy World Tour és/vagy Pro Team csapatnak kell részt vennie az idei magyar körversenyen.

Szilasi László versenyigazgató szerint ezt sikerül majd teljesíteni, az előzetes egyeztetések alapján várhatóan öt World Tour csapat mellett tíz Pro Team is eljön a versenyre. Az induló csapatokról a szervezők a hivatalos nevezési folyamat után adhatnak információt. Eddig egy World Tour besorolású csapat, a lett a címvédő Krists Neilands csapata, az Israel Start-Up jelentette be, hogy újra itt lesznek a Tour de Hongrie-n.

A 41. Tour de Hongrie programja:

  1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom-Esztergom, 118 km
  2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen-Hajdúszoboszló, 158 km
  3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag-Nyíregyháza, 182 km
  4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak-Kazincbarcika, 171 km
  5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc-Gyöngyös-Kékestető, 188 km