Megugrott a fertőzöttek száma Magyarországon: fokozott óvatosságra int a miniszter

Ma reggelre harminchárommal nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon.

maszk
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fokozott óvatosságra kérik a külföldre utazókat - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely azt mondta, a zöld besorolású országokba utazás is fokozott óvatosságot igényel, mindenki józanságát kéri a kormány.

Hangsúlyozta: nagyobb kockázat nélkül lehet utazni a környező országok közül Szlovákiába, Ausztriába, Szlovéniába, Horvátországba. A többi európai országban - a balti államok és Finnország kivételével - lényegesen magasabb a fertőzöttség, mint Magyarországon - tette hozzá.

A zöld jelölésű országokba is csak fokozott óvatosság mellett javasolja a kormány az utazást - mondta a miniszter, aki emlékeztetett arra is, hogy Spanyolország zöld helyett sárga besorolású lett, mivel a koronavírus-fertőzöttség és a kockázat már nem alacsony.

kezmosas

Megugrott a fertőzöttek száma

Csütörtök reggelre harminchárommal, 4597-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, és elhunyt egy idős, krónikus beteg - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön. A kormányzati portálon azt írták: az elhunytak száma 600-ra emelkedett, 3463-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 534.

Az aktív fertőzöttek 35%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 44%-a budapesti. Kórházban 74 koronavírusos beteget ápolnak, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen. Az oldal adatai szerint 7227-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 352 546.

Kiemelték: a járvány továbbra is jelen van, és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van. Az általános szabályok változatlanok: továbbra is viselni kell a maszkot az üzletekben, a tömegközlekedésben, és továbbra sem tartható ötszáznál több résztvevővel zenés, táncos rendezvény - tették hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Podcast-sorozatunk legújabb részében a testpozitivitás került terítékre. Tényleg építő jellegű vagy egyre egészségtelenebb a body positivity mozgalom? Mitől függ a testünkkel való viszonyunk? Miért mennek általában a nők plasztikáztatni?

Promóció

Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (2069) és Pest megyében (695) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Fejér (379), Komárom-Esztergom (313), Zala (265), Csongrád-Csanád megye (148), Borsod-Abaúj-Zemplén (142) és Győr-Moson-Sopron megye (103), a sor végén pedig Békés megye áll (17).

Segítséget kapnak a zenészek

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról számolt be, hogy a kormány újabb, 2 milliárd 120 millió forintos csomagról döntött a könnyűzenei klubok és a fesztiválszervezők támogatására. Közlése szerint vidéken 80 könnyűzenei klub, játszóhely kaphat maximum 9 millió forint támogatást, amiből egyenként tíz-tíz könnyűzenei eseményt szervezhetnek meg, vagyis 800 esemény valósulhat meg 720 millió forintos támogatással.

Emellett több nagyobb klub és koncerthelyszín is segítséget kaphat, valamint a határon túli zenei színpadokat is támogatnák. A fesztiválok esetében 700 millió forint a keret, ezt fesztiválszervező cégenként osztják majd el. A klubok, koncerthelyszínek támogatása esetében a Petőfi Irodalmi Múzeum a pályázat megvalósítója, a fesztiváloknál pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség a lebonyolító.

Fotók: Getty Images

Már 70 éve felbukkanhatott a koronavírus

A kutatók úgy vélik, hogy a Covid-19 betegséget okozó vírus egyik legközelebbi ismert őse 40-70 éve bukkanhatott fel denevérekben, és már egy jó ideje készen állt arra, hogy emberre is átterjedjen.

Már 70 éve felbukkanhatott a koronavírus: évtizedeken át észrevétlenül terjedhetett

Kutatók feltárták a SARS-CoV-2 evolúciós történetét.

Elolvasom
Ezt is szeretjük