Megtalálták Észak-Európa legnagyobb rituális építményeit

Naval-erőd
A Naval-erőd Észak-Írországban
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint vaskori monumentális templom-komplexum maradványaira és a középkori épületekre bukkantak a régészek az észak-írországi Navan-erőd alatt, amelyre a helybéliek évszázadok óta szent helyként tekintenek. Hogy pontosan mi maradt ezekből a romokból, azt a szakemberek egyelőre nem tudják. Eredményeiket az Oxford Journal of Archaeology tudományos szaklapban publikálták.
Vágólapra másolva!

Kulcsfontosságú szertartási helyként funkcionált

A belfasti Queen Egyetem régészei fizikai felmérések helyett távérzékelési technikát alkalmaztak, amelyek lehetővé tette számukra a jól ismert lelőhely alatt rejtőző terület pontos feltérképezését és a felmerülő "szabálytalanságok", például a korabeli építészeti jellemzők felismerését.

– mondta Patrick Gleeson, az észak-írországi Belfast Queen's University régészeti vezető tanára, a tanulmány társszerzője a LiveScience online tudományos portálnak.

A lidar technológia szépen kirajzolta a mélyben rejtőző komplexumot Forrás: O'Driscoll, J. et al. Oxford Journal of Archaeology

A felfedezés azért is kiemelkedő, mert a középkori feljegyzések szerint az Armagh városán kívül épült Navan-erőd Ulster (ír nevén Ulaid) ősi tartományának volt a fővárosa a keresztény kor előtti Írországban.

Másrészt az ír mitológia is több helyen utal a helyszínre, például az ulsteri ciklus legendás történetében, amelynek főhőse, Cú Chullain is ide kötődik.

A régészek már az 1960-as évek óta vizsgálják a Navan-erőd komplex vallási helyszínét, amelyet az elit már a késő bronzkorban és a vaskorban, vagyis körülbelül időszámításunk 1000-től 400-ig használhatott.

A közelmúltban azonban újra a vizsgálatok középpontjába került, amikor a történészek megvitatták a hely szerepét a későbbi korok Írországában.

Az újonnan felfedezett vaskori templom-komplexum és középkori építmények azt az elképzelést erősítik meg, hogy a Navan-erőd kulcsfontosságú szertartási hely volt, és biztosította a szentnek tartott fejlődő királyság otthonát is.

Egy jóval nagyobb és lenyűgözőbb komplexum része lehetett

A régészek a feltárás során különböző geofizikai, lidaros és fotometria vizsgálatokat végeztek, ahol kiemelt szerepet kapott a fényérzékelés és a távolságmérés. Elemezték a talajszerkezet mélységét és perspektíváját, miközben nyomon követték a talaj finom mágneses változásait. Végül kirajzolódtak a mélyben rejtőző szerkezetek.

A Naval-erőd Észak-Írországban Forrás: O'Driscoll, J. et al. Oxford Journal of Archaeology, 2020.

– mutatott rá Gleeson. – A felfedezéseink arra engedtek következtetni, hogy ezek egykor egy sokkal nagyobb, lenyűgözőbb komplexumnak a részei lehettek.

A szakember szerint ezek a hatalmas templomok Észak-Európa legnagyobb és legösszetettebb rituális struktúrái közé tartoznak. Ráadásul a nyolcas alakú motívum ismételt használata kozmikus jelentőséggel bírhat, amely talán még az írek megtérítésében is szerepet játszott a 7. században.