Tetszett a cikk?

A kormány a gazdaságvédelmi programokra szánt pénzből csoportosította át a pénzt a Matthias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető Tihanyi Alapítvány működési kiadásaira.

Az MCC alapítója és kurátora az a Tombor András, aki leginkább Habony Árpád hitelezőjeként vált ismertté, de a Mészáros Lőrinccel közös cége, az Atmedia értékesítheti a közmédia, a TV2 és az ATV reklámidejét is. Pár éve a kormánynak bedolgozó Századvég az MCC-vel közösen alapította meg a Migrációkutató Intézetet, aminek Orbán Balázs, a Miniszterelnökség vezetőjének jelenlegi helyettese volt a főigazgatója.

Az Országgyűlés májusban hozott törvényt az MCC „tehetséggondozási programjának támogatásáról”, amely azt mondta ki, hogy az intézmény „fenntartása, működési feltételeinek, intézményfejlesztési céljainak biztosítása érdekében végzett tevékenysége” közfeladatnak minősül, és ennek érdekében a kormány csatlakozzon a Tihanyi Alapítványhoz az „e törvényben meghatározott vagyoni juttatás teljesítésével”.

Ez két dolgot jelentett. Egyrészt ingyenesen az alapítvány tulajdonába adták az I. kerület Somlói út 49–53. – Szent Sebestyén köz 1. – Alsóhegy utca 10–16. alatti, egy helyrajzi számon szereplő állami ingatlant, egyúttal kiemelten közérdekű beruházásnak minősítették „a tehetséggondozási központ kivitelezési munkálatait”.

Ezen kívül vagyonjuttatásként átadták a MOL és a Richter Gedeon gyógyszergyár 10-10%-os részvénycsomagját (82 millió, illetve 19 millió darab részvényt) – ugyanannyit, mint a sokkal nagyobb Corvinus Egyetemnek, amelynek csak a neve hasonlít, de a két intézménynek nincs köze egymáshoz. Ez az átadás június 18-án megtörtént, a MOL-részvények záróára aznap a tőzsdén 1905 forint, a Richter-papíroké 7100 forint volt.

A törvényben nincs szó további költségvetési támogatásról. A csütörtök este közzétett kormányhatározat a Tihanyi Alapítvány működési kiadásaira adott újabb 36 milliárd forint jogalapjaként csak arra hivatkozik, hogy az államháztartási törvény szerint a saját irányítása alá tartozó fejezet terhére, amilyen a gazdaságvédelmi alap, a költségvetési törvényhez képest joga van összegeket átcsoportosítani, illetve hogy a költségvetési törvény felhatalmazza a gazdaságvédelmi alap kiadási előirányzatának túllépésére. Hogy a Matthias Corvinus Collegiumnak miért lett szüksége további közpénzre a működéséhez, az nem derül ki.