Fantasztikus magyar eredmények Európa rangos országúti versenyeiről

Fetter Erik (Kometa-Xstra) egy szenzációs ötödik hellyel nyitotta a Tour de l’Ain szakaszversenyét, ahol a legtöbb, az idei Tour de France-ra készülő esélyes is jelen van, miközben Valter Attila (CCC Team) a tizennegyedik helyen zárta a WorldTour-sorozat részét képező Lengyel Körverseny harmadik etapját.

Az augusztus 7-e és 9-e között zajló háromnapos, 2.1-es besorolású Tour de l’Ain szakaszversenyére megannyi WorldTour és ProTeam mellett Dina Márton és Fetter Erik spanyol kontinentális csapata a Kometa-Xstra is meghívást kapott.

A viadal, amelyen a legtöbb, az augusztus 29-én rajtoló Tour de France-ra készülő esélyes is jelen van – Egan Bernal, Chris Froome, Geraint Thomas (mindhárman Team Ineos), Primoz Roglic, Steven Kruijswijk, Tom Dumoulin (mindhárman Team Jumbo-Visma), Richie Porte (Trek-Segafredo) vagy éppen Nairo Quintana (Team Arkea-Samsic) – egy 139 és fél kilométeres etappal kezdődött Montréal la Cluse és Ceyzariat között. A dimbes-dombos penzum négy kategorizált és további nyolc kategorizálatlan emelkedőt tartogatott, bár ezek leginkább csak a sprintereknek okoztak problémát.

Két kilométerrel a szakasz vége előtt a Team Jumbo-Visma igyekezett még inkább megrostálni a mezőnyt, a korábbi Giro d’Italia-győztes Tom Dumoulin próbálta felvezetni a Vuelta a Espana címvédője Primoz Roglic számára a hajrát. A szakaszt végül az olasz Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick-Step) nyerte, miközben a végig kiválóan helyezkedő Fetter Erik (Kometa-Xstra) az előkelő ötödik helyen zárt éppen Dumoulin mögött célba érve.

„Azt az utasítást kaptuk, hogy legyünk nagyon óvatosak a szakasz végén – mondta Erik csapata weboldalán. – A terv az volt, hogy minél jobb helyzetbe hozzuk Giacomo Garavagliát, épp ezért próbáltam végig előtte helyezkedni, hogy segítsem őt. Az utolsó lejtmenetben már nagy volt a szelekció, de Giacomóval elől tudtunk maradni. A célvonalhoz közelítve Dumoulin és Roglic húzta meg a tempót, akkor még képes voltam tartani velük a lépést, de a végére nem maradt már elég erőm. Számomra egy igazi meglepetés volt az, hogy ilyen könnyedén tekertem a mezőny nagyobb nevei mellett. A második nap sem lesz egyszerű, de szeretnénk ugyanilyen jól folytatni a versenyt.”

A csapat másik magyar versenyzője Dina Márton ugyancsak a győztessel azonos idővel érkezve a 31. helyen zárt.

A Tour de l’Ain a Jura-hegységbe érkezve egy 140 kilométeres szakasszal folytatódik, amely öt kategorizált emelkedőt tartogatva hegyi befutóval zárul.

Eközben javában zajlik a WorldTour-sorozat részét képező Lengyel Körverseny, ahol Kusztor Péter (Team Novo Nordisk), Peák Barnabás (Mitchelton-Scott) és Valter Attila (CCC Team) révén három magyar kerekes is rajthoz állt.

A harmadik etap Bielso-Bialába érkezett, ahol kisebb meglepetésre a Giro d’Italia címvédője az ecuadori Richard Carapaz (Team Ineos) nyert, miközben Valter Attila (CCC Team) csapata legjobbjaként a kiváló tizennegyedik helyen gurult át a célvonalon. Ilyen előkelő magyar eredményre a szakág legmagasabb presztízsű sorozatában legutóbb 2008-ban volt példa, amikor Bodrogi László a 13. helyen zárta a Romandiai Körversenyen prológját, majd a tizennegyedik lett a viadal hosszú egyenkénti időfutamán.

Valter Attila az összetett huszonharmadik helyéről várja a Lengyel Kör királyszakaszát.

Forrás: www.bringasport.hu – RSS