szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kocsmákat nem, csak a zenés-táncos szórakozóhelyeket kell bezárni, ahol nem asztalnál szolgálják ki a vendégeket - mondta Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón. Néhány kórházban már most elhalasztották a nem életmentő műtéteket, Gulyás szerint országosan is ez jöhet majd, a covidos beteget ellátó kórházakban idővel nem lesz másmilyen ellátás. Kiderült, a kormány elfogadta a Magyar Orvosi Kamara kifogásait, így a kivezénylésre vonatkozó szigorú szabályok veszélyhelyzet idején lesznek érvényesek, a másodállásokat is engedni fogják.

Kivételesen a Karmelita kolostorban tartják a Kormányinfót, amelyre Gulyás Gergely miniszter maszkban érkezett. A kormány legfontosabb döntéseiről Orbán Viktor már tegnap beszélt, de Gulyás is ezzel kezd.

Azt mondta, a vírushelyzet folyamatosan romlik, és Magyarország sem kivétel. Uniós összehasonlításban Magyarország a fertőzöttségi rangsorban a 10., a halálozási szám fele az uniós átlagnak - mondja Gulyás, aki nyilván most is a járvány elejétől vett adatokkal számol. A második hullámot nézve sokkal rosszabb a helyzet.

Most gyors döntésekre van szükség, ezért kellett a rendkívüli jogrendet kihirdetni. A kormány ezt 15 napra rendelte el, meghosszabbításáról az Országgyűlésnek kell döntenie. A kormány azt kérte, a Parlament 90 napra hosszabbítsák meg a rendkívüli jogrendet, az ellenzék támogatását is kérik.

Gulyás arról is beszélt, a hatóságok szigorúbban be tudják tartatni a szabályokat, ahol az előírás ellenére nem viselnek maszkot vagy nem tartják a távolságot, azt bezárják. Egyérelműsítette, az olyan zenés-táncos szórakozóhelyeknek kell bezárniuk, ahol nem asztalnál ülőket szolgálnak ki.

Beszélt arról is, a tömegközlekedési járatok sűrítésével és az ingyenes parkolással a járvány terjedését akarják csökkenteni.

Az éjfél és hajnal öt közé előírt kijárási korlátozás célja, hogy ne legyenek éjszakai összejövetelek a 11 órás kocsmazárás után. Gulyás szerint erre egy iparág épült Budapesten és a nagyvárosokban, így a zárás nem volt elég hatékony. Most éjfélre mindenkinek haza kell érnie, csak meghatározott esetekben szabad az utcán közlekedni.

Gulyás azzal zárta, a most meghozott intézkedések hozzájárulhatnak a vírus terjedésének lassulásához, a megoldás azonban a vakcina lehet. Elmondta azt is, naponta-kétnaponta ülésezik az opreatív törzs, hetente lesz kormányülés (és kormányinfó is).

Jönnek a kérdések

Az MTVA a fővárosnak biztosított 61 milliárdos hitelkeretről kérdez, amivel kapcsolatban Karácsony Gergely kritikát fogalmazott meg. Gulyás hosszan válaszol, a többi között azt mondja, drukkolnak azért, hogy a szerencsétlenekedés befejeződjön a fővárosban, és Karácsony hívja le az összeget (és kezdjen bele a meghatározott fejlesztésekbe).

Az ATV kérdéseire kiderül, hogy a kormányülésen nem mindig viselnek maszkot a miniszterek és a miniszterelnök, mert egész nap kávéznak, együtt ebédelnek. Viszont két méteres távolságot tartanak, a kormányülés előtt pedig mérik a testhőmérsékletet.

Gulyás beszélt a koronavírusos Szijjártó Péterrel, aki jól van, esetében is betartják a járványügyi protokollt. Szijjártó épp külföldön van (ott derült ki fertőzöttsége), onnan "valószínűleg repülővel jön majd haza."

A tájékoztatón több kérdést is ért Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi megjegyzése, aki arról beszélt, a járvány jelenlegi terjedési ütemével, bármifajta intézkedés nélkül december közepére a magyar egészségügy eljuthat a teljesítőképességének határára. A kérdés, hogy ez mit jelent majd. Gulyás arról beszélt, koronavírusos betegek kezelésére 32 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre. Összesen 66-67 ezer kórházi ágy van, ha az elektív (tervezett) ellátást megszüntetik, további ágyak szabadulhatnak fel.

Egyes kórházakban már most elrendelték az elektív műtétek elhalasztását, ez valószínűleg országosan is meg fog történni.

Azt azonban nem mondta meg, ez mikor következhet be, de más kérdésre hangsúlyozta, sürgősségi műtétek nem maradhatnak el.

Szerdára rekordot döntött az elhunytak száma, több mint 4 ezer igazolt fertőzöttet találtak, kérdés, mikor jön el az a pont, mikor tovább szigorítanak. Gulyás erre annyit mondott, most lépett a kormány, a helyzetet folyamatosan vizsgálják, ha kell, lesz további szigorítás is. Azt elismerte, hogy Ausztriához képest valamelyest rosszabbak a halálozási számok.

Gulyás kérdésre válaszolva beszélt arról is, azért nem zártkapusak a meccsek, mert ha távolságtartással lehet színházba menni, szabad ég alatt ugyanilyen szabályokkal még kisebb a kockázat. Lehet, hogy a későbbiekben zártkapus meccsek lesznek, de egyelőre amennyire lehet, megőriznék az élet működőképességét. Azt nem tudta megtippelni, hogy a december 2-i BL meccsre mehetnek-e nézők, de azt mondta, nem igazítanak semmilyen szabályozást semmilyen meccshez.

Annak utána kell néznie, hogy az éjjeli kijárási korlátozást hogyan szankcionálják.

A kormány azért 90 nappal hosszabbíttatná meg a veszélyhelyzetet, mert az ellenzék tavasszal a konkrét határidő hiányára hivatkoza nem szavazata meg annak elrendelését.

Gulyás 30-40 százalékra teszi Trump győzelmét, ezzel az álláspontjával egyedül van a kormányban. Arra a kérdésre, milyen hátránnyal járna a magyar-amerikai kapcsolatokban egy Biden győzelem, Gulyás azt mondja, a demokrata adminisztrációnak kell eldöntenie, hogyan alakítja a Közép-európai politikáját, de a kiindulópont nem jó, mert a kormány Trumpot támogatta, Bident pedig Soros György.

A Magyar Nemzet, az Origo és részben a Pesti srácok a bécsi terrortámadás apropóján migránsozásra alkalmas kérdéseket tett fel Gulyásnak, aki el tudta mondani, hogy a kormány bevándorláspolitikája helyes.

Az RTL kérdésére Gulyás Gergely elmondta, a kocsmákat nem, csak a zenés-táncos szórakozóhelyeket zárják be, mert a koronavírus a legnagyobb mértékben ott terjed. Ha a vendégek asztalnál ülnek, és a helyen zene szól, még maradhat nyitva, a tánc a szűk keresztmetszet.

A riporter feszegeti, itthon is lesz-e országos tesztelés, mire Gulyás annyit mond, a WHO-protokollok szerint folyik a tesztelés, minden jó gyakorlatot figyelnek.

Noha több petíció is indult az iskolák bezárása érdekében, a kormány ezt nem tartja jelen pillanatban indokoltnak. Gulyás sokadszorra is elmondja, a meghozott intézkedésekkel a járványhelyzet javítható. Indokolt esetben lépnek tovább, ha az egészségügyi kapacitások veszélybe kerülnek.

Nem egyeztetett a kormány a városokkal tömegközlekedési járatok sűrítéséről, az ingyenes parkolás miatt kieső bevételeket pedig a jövő évi támogatásnövelés kompenzálja az önkormányzatok számára. Az RTL hosszabban kérdez rá a fővárosnak nyújtott 61 milliárdos hitelkeretre, a fő kérdés, hogy kap-e újabb összeghez kormánytámogatást Karácsony. Gulyás itt a főpolgármesterre mutogatott és elmondta, mennyi pénze van a fővárosnak.

Kiderült, az M0-s híd hibái miatt a miniszternek kell jelentést készítenie, és vizsgálják annak lehetőségét, hogy a felháborító munkát végző cégeket - jelen esetben a Strabagot és az A-Hidat ki lehet-e zárni a közbeszerzésekből.

Gulyás a Pesti Srácok kérdésére beszél az ingyenes fővárosi lapokban előírt 4 oldalas fővárosi tartalomról is. Azt mondta, ez a határozat "egyedülállóna durva javaslat", a késői Kádár korban is szégyenlősebbek voltak a sajtószabadság korlátozásában.

A HírTv kérdésére kiderült, a rendkívüli jogrend miatt a polgármesterek ismét gyakorolhatják a közgyűlés hatásköreit. Ennél nagyobb hatáskör-bővítést Gulyás nem tud elképzelni. (Ez azért fontos, mert tavasszal megvolt a lehetőségük arra, hogy a kormányénál szigorúbb kijárási korlátozásokat is bevezessenek.)

Szóba került az is, hogy Szabó Tímea párbeszédes politikus az elmaradó bizottsági ülés miatt a Parlament folyosóján követve kérdezte Müller Cecíliát. Gulyás erre annyit mondott, "az idősebb hölgyekkel szembeni tisztelet fontos erény", még ha ezt Szabó nem is gyakorolja.

A meghozott intézkedések hogyan védik az időseket?

Ezt kérdezte a hvg.hu. Gulyás szerint a tömegközlekedési járatok sűrítése és az ingyen parkolás védi őket is, a szórakozóhelyek bezárása nyilván kevéssé. Úgy tudja, az idősek betartják az előírásokat, a 70 évesnél idősebbek nagyobb része otthon van.

Rákérdeztünk, bevezetik-e újra a vásárlási idősávot, mire azt mondta, az Idősügyi Tanács ülésén ennek nem volt egységes támogatottsága, a korábbi 9-12-ig tartó sávot senki sem támogatta, más alternatívák merültek fel. Van ilyen terv az operatív törzs asztalán, erről is akkor döntenek, ha a helyzet indokolja.

Azt is megkérdeztük, hogy a krónikus beteg tanárok érdekében miért nem szigorítanak az oktatás területén, vagy adnak nagyobb szabadságot az igazgatóknak a digitális oktatásra átállásban. Gulyás azt mondta, az egyetemek maguk dönthetnek, a közoktatásban pedig számtalan óvintézkedés van - például, hogy a folyosón maszkot kell viselni, de van, ahol már az osztályban is kötelező.

Ha az országot működtetni akarjuk, az iskolákat még nem kell bezárni.

A válaszából kiderült, az állami iskolák nem kapnak szabadabb kezet.

Gulyás a hvg.hu kérdésére konkrétabban elmondta,

néhány napon vagy héten belül általánossá válik, hogy a koronavírusosokat ellátó kórházakban nem lesz másmilyen ellátás.

Ez volt a Magyar Orvosi Kamara egyik múlt heti követelése.

Az éjjel-nappali üzleteknek nem kell bezárniuk, de azt nekik kell eldönteniük, hogy ilyen szabályok mellett nyitva maradnak-e. A home office támogatására vonatkozó ITM javaslatot kabinetülésen már tárgyalták, de nincs döntés róla. Gulyás szerint mindenesetre helyes, hogy ha valaki tud, otthonról dolgozik.

Másfél óra elteltével kiderült, a kormány meghajolt az orvosi kamara akarata előtt

A Magyar Hang kérdésre Gulyás elmondta, az intézkedések hatása 8-14 nap múlva lesz érzékelhető, akkor lassulhat a fertőzés terjedésének üteme. Szintén kérdésre válaszolva közölte,

az orvosok kirendelésére vonatkozó szabályoknál a kamara javaslatait vették figyelembe, és a másodállásokat is engedni fogják, a Munka törvénykönyve szabályai szerint.

Nem packázik a kormány az orvosokkal, békeidőben nem vezénylik őket más kórházba

Nagyon meglepődött a kamara vezetése, amikor először meglátta az orvosi bérek emeléséről (is) szóló törvényjavaslatot. Azt pedig már egyenesen kritikán alulinak tartja a szervezet, hogy mindössze 3,5 órája volt a jogszabály véleményezésére. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

Magánlaborban megállapított pozitív teszt után is kötelező kontaktot kutatni, ha ez nem történik meg, ott vagy a labor hibázott azzal, hogy nem jelentette le az esetet, vagy a hatóság - mondta Gulyás.

A Telex kérdéseire válaszolva Gulyás arról beszélt, az éjjel kihirdetett rendelet jól értelmezhető, a kormány szerint a tömeg csökkentése érdekében szükséges egyszerre sűríteni a járatokat és ingyenessé tenni a parkolást, a BKK-nak elég egy egészen minimális kapacitást fenntartania éjfél és hajnal öt között. Az újságíró felvetette, hogy a konditermeket miért nem zárják be (hiszen ott is szól a zene és lehetnek sokan), a miniszter "regisztrálta az igényt."

Gulyás azzal fenyegetett, ha nem tartják be a maszkviselésre és távolságtartásra vonatkozó szabályokat, a Barcelona is zárt kapuk mögött fog játszani Budapesten.

A 444.hu az infulenza elleni oltásról kérdez, ami egyes háziorvosoknál elfogyott. Gulyás szerint vagy átszállítással, vagy pótlással kell megoldani a hiányt. A 4 összetevőjű oltásból huszonötször annyi van, mint amennyit tavaly használtak. Az újságíró hiába próbálkozott azzal, hogy Gulyás a második hullám védekezésének sikerét ítélje meg az elhunytak száma alapján. A miniszter kitart amellett, hogy a tavasz óta érvényes statisztikát kell nézni (amiben kétségkívül jól áll Magyarország).

Értem, hogy próbálnak olyan statisztikát keresni, ami a kormányra nézve kedvezőtlen, de március óta van védekezési felelősség. A vírus mellett is kevesebben haltak meg idén, mint tavaly, plusz az európai átlag fele a hazai koronavírusos halálozás, 1 millió főre vetítve.

Gulyás szerint most azért halnak meg többen, mert a járvány második hullámában tömegessé vált a vírus terjedése, de az országok 90 százalékánál szerinte ugyanez a helyet. Gulyás szerint méltaltan vita folyik az elhunytak számáról. Azt elmondta még, hogy a járvány akkor van kontroll alatt, ha a halálozási szám mérséklődik.

A meccs után mindenki hazaér

Gulyás beszélt a budapesti turizmusról is: szerinte a budapesti Fidesz-frakciónak már volt javaslatcsomaga a fővárosi turizmus megmentésére, de ezt elutasították. Szerinte most “nincs az a pénz”, amivel ellensúlyozni lehet a korábbi 80-90 százalékos kihasználtságot, és felépíteni a hazai turizmus szerepét. “Ha ehhez az átálláshoz tudunk segítséget nyújtani, partnerek vagyunk.”

Az SZFE-ügyről magára csak újságolvasóként hivatkozva azt mondta, reméli, leülnek egymással tárgyalni a felek.

Az egyik kérdés arra vonatkozott, az FTC szerda esti meccse után megbírságolják-e a stadiontól messzebb lakó szurkolókat: Gulyás szerint a Ferencváros meccse 22:45-kor ért véget, egy és negyed óra alatt viszont haza lehet érni.

A legvégén megkérdezték Gulyást, hogy ha az észak-macedón hátterű embereket problémásnak tekintjük, akkor mindenkire értendő-e ez, utalva ezzel Nikola Gruevszki egykori miniszterelnök gyorsan megkapott menekültstátuszára. Gulyás azt mondta, “ha valaki tíz évig miniszterelnök volt, jó eséllyel nem fog terrorcselekményt elkövetni.”