Elkészült a technológia, ami a levegőt gyémánttá változtatja

gyémánt, drágakő,
Vágólapra másolva!
Egy brit multimilliomos és környezetvédő azt tűzte ki maga elé célul, hogy laboratóriumi körülmények között nagy mennyiségben állítson elő olyan, úgynevezett karbon-negatív gyémántköveket, amelyek elkészítéséhez teljes egészében Földünk atmoszférája szolgáltatja az alapanyagokat.
Vágólapra másolva!

Dale Vince, az Ecotricity cég alapítója bejelentette, hogy a

világon elsőként kifejlesztett egy olyan eljárást, amelyben kizárólag a levegőből származó szén- és vízrészecskékből, valamint az onnan nyerhető energiával állítanak elő gyémántot.

A technológia a gyémánttermeléshez a Föld atmoszférájából nyert szén-dioxidot hasznosítja, emellett szél- és napenergiát, valamint esővizet használ fel - emeli ki a Guardian cikke.

Ennek eredményeként nulla károsanyag-kibocsátású gyémántdarabokat kapnak, nem mellesleg még a levegőtisztításhoz is hozzájárulnak azzal, hogy szén-dioxidot vonnak ki az atmoszférából.

Napjainkban egyébént a laboratóriumi gyémántok egyre népszerűbbek,

ipari felhasználásuk pedig egyre jelentősebb.

A kép illusztráció Fotó: Shutterstock

Az üzletember abban bízik, hogy a módszer komoly alternatívát jelenthet a hagyományos gyémántbányászattal szemben, amely jelentős környezeti károkat okoz.

A gyémántlelőhelyek körül kirobbant véres konfliktusok mellett a hagyományos gyémántbányászati módszerek környezetterhelése ugyanis jelentős,

hiszen egy 1 karátos gyémántkő kitermeléséhez átlagosan 1000 tonna földet és követ kell megmozgatni, aminek során 3890 liter vizet használnak fel és 108 kilogrammnyi szén-dioxid szennyeződés kerül a levegőbe.

Eladják a több milliárd éves, felbecsülhetetlen értékű, sosem látott gyémántokat

Mint arról az Origo korábban beszámolt, néhány hete öt nagyon ritka kék gyémántot találtak egy héten belül egy híres és jelentős dél-afrikai bányában. November végén ezt az öt gyémántot fogják elárverezni - írja a bányászati cég. Ez lesz az első alkalom, hogy öt kék gyémántot árvereznek el egyidőben.

Vince várakozásai szerint az erre a célra alapított vállalkozása, a Sky Diamonds kezdetben havi 200 karátnyi karbon-negatív gyémántot lesz képes előállítani, de ez a mennyiség rövid idő alatt akár 1000 karátnyira is emelkedhet.