Így lett Loic Negoból Nego Lajos!

A magyar labdarúgó-válogatott Izland elleni győzelmének (2–1) egyik hőse a 88. percben egyenlítő gólt szerző Loic Nego volt. A Párizsban született játékos együtt nőtt fel több, ma már világbajnok francia játékossal, karrierje viszont ezt követően váratlan irányt vett.

 

Nego gólja a sírból hozta vissza az Eb-szereplés lehetőségét (fotó: nso.hu / Szabó Miklós)

„Hőssé vált az országban, amely befogadta – így számolt be a tekintélyes szaklap, a France Football Loic Nego első góljáról a magyar válogatottban. A párizsi születésű, guadeloupe-i származású játékos jövő nyáron akár francia színekben is pályára léphetne Magyarország ellen – meglepetésre azonban ez fordítva várható. Portré a magyar válogatott legújabb hőseinek egyikéről, aki eddig szokatlan karriert futott be.

A TEHETSÉG, AKI ELAKAD PÁLYAFUTÁSA ELEJÉN

  1. július 30. Franciaország 2–1-re legyőzte Spanyolországot az U19-es Eb döntőjében. A védelem jobb oldalán a Nantes ifjú tehetsége, a tornát végigjátszó Loic Nego kapott helyet. Teljesítményükkel a „gallok” utazhattak a 2011-es U20-as vb-re is, a negyedik helyet megszerző csapatban a fiatal hátvéd hétből öt mérkőzésen lépett pályára.

A tornát követően az AS Roma csapott le Negóra, ahol viszont nem kapta meg az esélyt az első csapatban, a klub pedig 2013 telén kölcsönadta a Standard Liege-nek, ahol szintén kevés lehetőség jutott neki, mindössze két mérkőzésen léphetett pályára.

A kölcsönszerződés az ezt követő nyáron lejárt, a játékost pedig Rómában sem marasztalták tovább, így új csapat után kellett nézzen. A Liege tulajdonosa ekkoriban az Újpest FC-t birtokló Roderick Duchatelet édesapja, Roland Duchatelet volt, így kerülhetett a játékos kapcsolatba budapesti lila-fehérekkel, Loic Nego pedig 2013 szeptemberében aláírt a Megyeri úton.

A hátvéd ekkor még nem hagyott mély nyomot a magyar labdarúgásban, mindössze négy élvonalbeli, két Magyar Kupa, és három Ligakupa-mérkőzés jutott neki, majd 2014 januárjában az ekkor szintén a Duchatelet-birodalomhoz tartozó, akkor az angol másodosztályban szereplő Charlton Athletic játékosa lett. Ez a klubváltás sem hozott számára előrelépést, összesen egy meccsen játszhatott tavasszal, majd a csapat kölcsönbe visszaküldte egy évre Újpestre.

AZ ÁTTÖRÉS

Nego visszatérése Magyarországra elhozta számára azt, amely addigi karrierje során soha sem adatott meg neki: szinte hétről-hétre, rendszeresen lehetőséget kapott egy csapat felnőtt keretében. Az ekkor 23 éves játékos alapembere lett a lila-fehéreknek. Gyorsaságával, cseleivel, remek labdakezelésével, és a védekező posztja ellenére kiváló támadó képességeivel hamar kiemelkedett a magyar élvonalban.

Nem is csoda, hogy Újpesten nem tudták megtartani, az idény végét követően a bajnoki címet megszerző Videoton kivásárolta a Charltontól, és Fehérváron is hamar kirobbanthatatlan lett a kezdő tizenegyből. Sorban egymás után két ezüstérmet, majd 2018-ban bajnoki címet szerzett a Vidivel, ahol egyre gyakrabban játszott jobb oldali, illetve védekező középpályásként is.

VISSZATÉRÉS A NEMZETKÖZI PORONDRA

A fehérváriak Negóval a soraikban minden idényt nemzetközikupa-selejtezővel kezdtek, majd 2018-ban hajszál híján meglehetett volna a BL-csoportkör is. A játékos Malmö ellen idegenben (1–1) kiharcolt gólja továbbjutást ért. Az AEK Athén elleni budapesti vereséget (1–2) követő visszavágón viszont hiába talált be, a mérkőzés döntetlennel zárult (1–1), a Vidi pedig az El-csoportkörben szerepelhetett az ősz során.

Nego kiemelkedően játszott szinte minden mérkőzésen. A csapat az L-csoport 3. helyén zárt a később az egész kiírást megnyerő angol Chelsea és a fehérorosz BATE Boriszov mögött, megelőzve a görög PAOK-ot. A játékos a londoni kékek elleni budapesti mérkőzésen (2–2) káprázatos gólt szerzett – találatát 2020-ban a fehérvári szurkolók az évtized legszebb Vidi-góljának választották.

(A teljes írás az NSO.hu oldalai olvasható.)