szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Levette napirendről a békési Weinckheim-kastély ügyét a gazdasági bizottság, így egyelőre nem lesz szavazás sem erről a parlamentben. A fordulatról a térség jobbikos képviselője a közösségi oldalon jelentett.

Előzetes egyeztetés nélkül került az egyik vagyongazdálkodási tárgyú előterjesztésbe a Békés megyei impozáns szabadkígyósi kastély tulajdonjogának átadása a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. számára, így az Lázár János felügyelete alá került volna. A hvg.hu megkereste a javaslattal kapcsolatban a falu polgármesterét, aki zokon vette, hogy előzetesen erről nem tájékoztatták őt a párttársai, pedig a település számított arra, hogy az összesen 3 milliárdból felújított kastély kezelése ismét visszaszáll Szabadkígyósra. Most ebben az ügyben meghátrált a kormánypárt, még a parlament elé sem kerül a javaslat, mivel azt már a gazdasági bizottság levette a napirendről kedden.

Erről Stummer János, a térség parlamenti képviselője a Facebookon számolt be. A Jobbik képviselője korábban aláírásgyűjtést is indított a faluban, a tiltakozó petíciót legalább hétszázan már aláírták. De a napirendről való levételre tett javaslatot a Fidesz Békés megyei elnöke is. Herczeg Tamás azzal érvelt, hogy a szabadkígyósi kastély, része a Békéscsaba–Gyula-tengely mentén szerveződő turisztikai terveknek, így szerinte nem volna szerencsés a felújítás előtt is a turizmus szempontjából frekventált kastély Mezőhegyeshez „csatolása”.

A tiltakozás nem volt hiábavaló, egyelőre nem kerül a parlament elé a javaslat a kastély állami tulajdonból az állami gazdálkodó szervezetnek való átadásáról. Stummer János arról is beszámolt videójában, hogy a kastély sorsáról társadalmi egyeztetés indul a közeljövőben.