szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tulajdonképpen a vírus megjelenésének eleje óta tagadták le az új fertőzöttek és a halottak nagyrészét is.

Koronavírus-járvány
Fellélegezhet kicsit a világ, a Covid-19 ugyan nem tűnt el, de nem keseríti meg a mindennapokat. Ám visszatér-e? És mi van a betegség utóhatásaival? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Belső felhasználásra szánt dokumentumokat tett közzé a CNN, amik alapján beigazolódik a gyanú, hogy Kína hamis számokat kommunikált a koronavírus terjedéséből. A birtokukba jutott dokumentumokat Hupej tartomány egészségügyi hatóságai készítették, innen indult a vírus a vélekedések szerint.

A cikk hosszasan bizonyítja, hogy az ország a fertőzöttek és a halálesetek számát is kozmetikázta, háromhetes csúszás volt általában a valósághoz képest: ezek szerint Hupejben december elejére már nagyon sok megbetegedésről tudtak, de egyszerűen eltitkolták.

A 117 oldalnyi dokumentum szerint például február 10-én 5918 megbetegedés helyett csak 2478-at jelentettek, tehát a megbetegedések több, mint felét eltitkolták a világ elől. De tulajdonképpen minden lehetséges statisztikát lefelé kerekítettek az első pillanattól kezdve.

A lap szerint nem csak a csalást bizonyítják a dokumentumok, hanem azt is, hogy a kínai hatóságok kifejezetten lassan kapcsoltak: a járvány elején átlagosan 23 nap telt el a tünetek megjelenése és a diagnosztizálás között, emiatt követni sem tudták rendesen a járványt.

Az egész járvány kezdete óta ez az első bizonyítéka annak, hogy a kínai vezetés kozmetikázta a saját számait. Kína eddig az összes ezzel kapcsolatos vádat tagadta, mint ahogy azt is vitát kérdéssé próbálja tenni, hogy egyáltalán tőlük indult volna-e a koronavírus.