szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lezuhant az Arecibo rádióteleszkóp 900 tonnás szerkezete, miután a drótkötelek már nem bírták el a hatalmas terhelést.

Bekövetkezett az, amitől a mérnökök tartottak: nem bírta már el a saját súlyát, és összeomlott a világ legismertebb rádióteleszkópja, az Arecibo Obszervatórium. A hírt az azt működtető amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Foundation, NSF) tette közzé a Twitteren.

Az egység még augusztusban rongálódott meg súlyosan. Akkor a műszert tartó egyik drótkötél elszakadt, majd a teleszkóp tányérjának vágódott, amin egy nagyjából 30 méteres lyuk keletkezett.

University of Central Florida

Az NSF ezután több mérnököt is felkért arra, hogy vizsgálják meg a szerkezetet, és adjanak szakvéleményt arról, lehet-e még működtetni, fel lehet-e újítani, vagy be kell-e zárni azt. A vizsgálatok után kiderült, a szerkezet annyira elöregedett, hogy bármelyik pillanatban összeomolhat, így néhány hete az NSF bejelentette: 57 évnyi működés után végleg bezárják az Arecibo Obszervatóriumot, mert az már nem biztonságos sem a látogatók, sem pedig az ott dolgozók számára.

A fenti, Twitteren megosztott kép alapján jól látni, hogy ma már nincs a megszokott helyén a 900 tonnás szerkezet, belezuhant az egység tányérjába. A balesetben szerencsére senki sem sérült meg.

A szerkezet összeomlásáról időközben videó is előkerült, itt nézheti meg.

Az elmúlt hat évtized alatt számos tudós munkája kapcsolódott a szerkezethez, ezekről itt írtunk hosszabban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.