Nagyot csökkent idén a szén-dioxid-kibocsátás

plume smoke smokestack chimney industry work workplace structures factory power station overcast weather formation striped pattern asian eastern east asian chinese china far eastern shanghai china east asia eastern asia asia trio small group of objects th
Industrial chimneys smoking
Vágólapra másolva!
Miközben a koronavírus-járvány idén erőteljes negatív hatást gyakorolt a világgazdaságra, ezzel összefüggésben. kedvező gazdasági vonatkozású hírek is érkeztek. Az Egyesült Államokban ugyanis rekord mértékben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.
Vágólapra másolva!

A BloombergNEF (BNEF) friss kutatása szerint soha nem látott mértékben csökkent idén a szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban, elsősorban a koronavírus-járvány miatti gazdasági leállások következtében – írja az RT.com.

A jelentés úgy számol, hogy az idei év egészében 9,2 százalékkal csökkenhet a kibocsátás a megelőző évhez képest - ezzel a kibocsátás 1983 óta nem látott alacsony szintre süllyedne.

Jóllehet az amerikai szén-dioxid-kibocsátás már több éve folyamatosan csökken, az idei év mégis abszolút rekordot jelenthet. Mindazonáltal a kutatás becslése szerint a koronavírus hatása nélkül is zsugorodás következett volna be, bár mindössze 1 százalék körüli. Ez azt jelenti, hogy a járvány önmagában nagyjából 8 százalékos csökkenést eredményezett a károsanyag-kibocsátásban.

A világ 2019-ben túljuthatott a szén-dioxid-kibocsátás csúcspontján

Alapvető átalakulásokon mehet keresztül a globális energiapiac a következő évtizedekben - derül ki egy friss, átfogó jelentésből. Mindez pedig arra utal, hogy nem csupán a vezetőknek és az energiapiaci vállalatoknak, hanem a befektetőknek is alkalmazkodniuk kell majd a változásokhoz.

A BNEF az egyes iparágakat is megvizsgálta, és arra jutott, hogy a közlekedés és a szállítmányozás jelenleg a legszennyezőbb szektor a világ legnagyobb gazdaságában. Ez a terület idén 4 százalékos kibocsátás-csökkenést produkálhat.

Ezzel párhuzamosan viszont az erdőtüzek igen jelentősen járultak hozzá az idei amerikai károsanyag-kibocsátáshoz – a teljes kibocsátás 2,8 százalékát a tüzek adták.

Összevetésképpen, az energiaszektor kibocsátása épp 2,8 százalékkal csökkent, vagyis az erdőtüzek teljes egészében ellensúlyozzák az iparág visszaesését. A jelentés azonban hozzáteszi, az erdőtüzek környezetszennyező hatásai általában csak időszakosak.

A jelentés azonban kiemelte, a következő hónapokban várhatóan jelentősen emelkedni fog a kibocsátás, ahogy az amerikai gazdasági aktivitás talpra áll. Vagyis a jelenlegi számok maguktól biztosan nem lesznek tartósak a gazdaság élénkülésével.