szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az androidos YouTube alkalmazásban már bekapcsolták az algoritmust, ami közzététel előtt kiszűri az ártalmas, zaklató kommentet, majd figyelmezteti annak íróját, hogy változtassa meg a szöveget olyanra, amellyel tiszteletben tartja embertársait.

A YouTube-on is van mód a hozzászólások utólagos moderálására, ám a népszerűbb csatornákon nem egyszerű feladat az összes komment átolvasása. A videómegosztó nem a moderátorok, hanem a kommentelők kezébe ad egy új eszközt, ami valamicskét segíthet a dolgon: a rendszer figyelmeztetni fogja a felhasználókat, ha olyan hozzászólást akarnak közzétenni, ami bántó, sértő, becsmérlő lehet mások számára.

Az újdonságot az androidos YouTube alkalmazásba már bele is tette a cég, és később más platformokon is élesíteni fogja, de azt egyelőre nem árulták el, hogy mikor.

A rendszer közvetlenül a hozzászólás közzététele előtt avatkozik be, ha szükséges. Miután a kommentelő rányom a Küldés gombra, lefut az algoritmus. Ha ártalmas dolgokat talál, akkor felugrik egy figyelmeztetés. A hozzászólónak ezután lehetősége nyílik arra, hogy átszerkessze a szöveget. De ha biztos benne, hogy trollkodni akar, akkor közzéteheti. A YouTube tehát leginkább a felhasználók "lelkiismeretére" igyekszik hatást gyakorolni egy apró jelzéssel.

YouTube

Emellett új védelmi eszközt kaphatnak a tartalomgyártók. A YouTube már teszteli, hogy a videók feltöltését kezelő Studióban be lehessen állítani egy, az ártalmas megjegyzésekre specializált szűrőt, melynek használatával a problémás hozzászólások már eleve meg sem jelennek a videó alatt.

Nem a YouTube az első, ami megpróbálja visszanyesni a toxikus tartalmakat. Korábban az Instagram is számos olyan funkciót vezetett már be, ami a zaklatást, a gyűlöletbeszédet és a rasszizmust igyekszik visszaszorítani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.