szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A felkapott termékeken, legyen az telefon vagy játékkonzol, sokan próbálnak nyerészkedni. Egy PlayStation 5-ökkel foglalkozó eladó több milliós haszonra tett szert a túlárazott gépek eladásával – nem kis csalódottságot okozva ezzel a tisztességes vásárlóknak.

Egy Mark F néven emlegetett, mindössze 22 éves nyerészkedő 221 darab PlayStation 5 konzolt vásárolt azért, hogy jelentősen túlárazva továbbadja azokat – derül ki a Business Insider nyomozásából. A lap szerint a konzolüzér egyetlen hét leforgása alatt 40 ezer dollárnyi hasznot, vagyis közel 12 millió forintos bevételt generált a több mint 200 masina értékesítésével.

A PlayStation 5 konzolokból most világszerte hiány van, mert a koronavírus-járvány miatt kisebb készletet tudott belőle legyártani a Sony. Ezért aztán több helyen ezekben a napokban sem kapni. A magyarországi boltok oldalán jellemzően 2021 tavaszi szállítást írnak, noha a japán gyártó nemrég azt ígérte: még az év vége előtt újabb PS5-ös szállítmány válik elérhetővé.

A nyerészkedők viszont már az első hullámban, a konzol amerikai, illetve tengerentúli rajtján tettek róla, hogy másoknak ne jusson – vagy csak nagyon drágán. Az ő soraikat erősíti a Business Insider által említett személy is, aki az itthon 149 és 184 999 forintos eszközöket ennek nagyjából duplájáért, közel 300 ezer forintnyi dollárért kínálta. És ami szomorúbb, volt, aki ki is fizette ezt az összeget, tovább nehezítve a tisztességes felhasználók dolgát.

Egyelőre nem világos, hogyan sikerült a konzolüzérnek ilyen mennyiségű készletre szert tenni, mert a Sony már az értékesítés kezdete előtt kijelentette: háztartásonként egyetlen gép vásárolható. A BI úgy véli, a nyerészkedő számítástechnikai trükkökkel csapott le a gépekre, vásárlásonként eltérő címmel, névvel és kártyaadatokkal. Az ilyet pedig az óvintézkedések ellenére is nehéz kiszűrni. A nyerészkedők legutóbb az Nvidia újgenerációs videokártyáinak készleteit rabolták le, hasonló céllal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.