DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Vettel: Tavasszal Lewis biztatott, hogy folytassam

A Ferraritól távozó Sebastian Vettel elmondása szerint versenyzőtársai közül Lewis Hamilton volt az, aki a leginkább ösztökélte őt a maradásra, miután tavasszal bizonytalanná vált F1-es jövője.

Vettel hat szezon után kénytelen búcsúzni a maranellói istállótól, amelynek színeiben 14 futamgyőzelmet, két bajnoki második és egy harmadik helyet szerzett, a csúcsra azonban nem sikerült feljutnia. A svájci Blicknek adott évösszegző interjújában visszaemlékezett az évközi nehéz időszakára, amikor a csapatváltás és a visszavonulás között vívódott.

„Nem helyes megfogalmazás, hogy kirúgtak” – javította ki azonnal a kérdező szóhasználatát a német. „Egyszerűen csak nem újították meg a szerződést. Ezt a legutóbbi hosszabbítás előtt ugyanígy én is megtehettem volna. Persze attól a naptól kezdve, hogy megkaptam a hírt, a szezon előtti várakozás már egészen másmilyen volt, mint a korábbi években. És az idei teljesítmény fényében aztán az egész még szomorúbb lett.”

vettel hamilton



Vettel csupán a 13. helyen zárta a 2020-as F1-es bajnokságot, az év során összesen csak háromszor tudott a legjobb nyolc között célba érni – hogy példátlanul gyenge formájában mennyi szerepe volt a kiábrándultságnak és mennyi a hozzá nem illeszkedő autónak, azt lehetetlen számszerűsíteni, a német viszont abban biztos volt, hogy minél előbb túl akar lenni ezen a rémálomszerű szezonon.

„Mivel tudtam, hogy a Ferrarinál nincs jövőm, azonnal feltettem magamnak a kérdést, hogy mit akarok csinálni 2021-ben. És mivel a legjobb ülések már nem voltak szabadok, hosszú időn át gondolkodtam – természetesen a visszavonulás lehetőségét sem zártam ki. Bár több mint tíz éve a Formula-1 az életem, tudom, hogy a sporton kívül más fontos dolgok is léteznek. Ugyanakkor végül arra jutottam, hogy még mindig ég bennem a versenyzés iránti vágy – ekkor kerültem kapcsolatba az Aston Martinnal” – mondta, majd amikor megkérdezték, versenyzőtársaival beszélgetett-e a helyzetéről, kissé váratlanul Lewis Hamilton nevével állt elő.

„Lewis felhívott a tavaszi rossz hírek után. Később még párszor beszélgettünk és üzengettünk egymásnak. Mindig próbált felvidítani, és motivált arra, hogy folytassam. Nekem pedig többször is volt okom, hogy az eredményei miatt gratuláljak neki. Ennek fényében Lewisnak csak még több oka volt, hogy sajnáljon engem!” – tette hozzá nevezve. „Mindenesetre a vírus miatt idén a paddockban való találkozókat le kellett fújnunk.”

Vettelre ráadásul már nyár óta valamelyest további negatív fényt vetett a közvéleményben, hogy a mezőny népszerű és jól teljesítő versenyzőjének, Sergio Pereznek a helyére pályázik, majd a Racing Point ősszel meg is erősítette a helycserét. A német azonban nem szeretné, hogy kettőjük közötti konfliktust lássanak bele a mexikói kitúrásába, aki egyébként végül a Red Bull-szerződés révén előnyösebb helyzetbe is került azáltal, hogy szabadügynökké vált.

„Az nem az én döntésem volt” – mondta Vettel Perez Silverstone-ból való menesztése kapcsán. „Egyébként Checóval nagyon jól kijövünk. A bahreini győzelmét követően még koccintottunk is, később pedig sisakot cseréltünk. Örültem a sikerének, mert az első győzelem mindig különleges – nekem is az volt 2008-ban Monzában a Toro Rossóval.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: