DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

A Renault-nál nem lesz motorfejlesztés

A francia gyártó főnöke elismerte, hogy a Hondával ellentétben a Renault semmilyen motorfejlesztést nem hajtott végre a kényszerszünetben, leginkább pénzügyi okokból. Valószínű, hogy idén már nem is fog.

A koronavírus-járvány több istállót nehéz anyagi helyzetbe hozott, a Williamsnél konkrétan a túlélésért harcolnak, eleve nem volt túl rózsás a helyzetük. Még a gyári csapatoknál is problémát okozott a gazdasági válsággal járó járvány, a Renault például a motorfejlesztési költségeken tudott spórolni. Annyira, hogy nagy valószínűséggel a 2020-as szezont azzal a specifikációjú erőforrással fejezik be, amelyikkel tegnap elkezdték.

„Többször is kérdezték, hogy a mi csapatunk is fejlesztett erőforrásokkal érkezett-e Ausztriába ahhoz képest, ahogy márciusban rajtoltunk volna. Sajnos vissza kell utalnom arra, hogy kénytelenek voltunk kompromisszumokat kötni, bizonyos dolgokat feláldozni, hogy a krízist minél jobban kezelhessük. Egészen komoly gondokkal küzdöttünk” – ismerte el Cyril Abiteboul, a Renault gyári istállójának főnöke a sajtótájékoztatón.

A Renault-nak a motorfejlesztést kellett beáldoznia a költségcsökkentés oltárán


„Sajnos jelentősen megcsappantak a pénzdíjak. Rengeteget beszéltünk a szponzorokkal is, akik ugyan nagyon lojálisak maradtak hozzánk, de ne feledjük, hogy nekik is megvannak a saját pénzügyi problémáik, amikkel meg kell harcolniuk. Ezek miatt kellett azt a döntést meghoznunk, hogy szüneteltetjük az erőforrás fejlesztését.”

„Inkább a következő lépésre igyekszünk összpontosítani, a későbbiekről pedig most még nem határoztunk. Az tény, hogy a Renault-tól ebben az évben már nemigen számíthatunk motorfejlesztésre” – tette hozzá a francia szakember.

Nagy kár érte, mert 2019-ben a Renault már egész ütőképes erőforrással jelentkezett, így viszont ismét megnőhet a hátrány a Mercedes (és akár a másik két rivális) mögött.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: